سلام بـه همـه دوستای گلم.
این ازون غذاهاس کـه یـه عالمـه نکته داره به منظور اینکه خوشمزه تر بشـه. خلال پسته بادام رو چه جوری بپزم مـیدونم کـه خیلی هاتون این نکته ها رو مـیدونید و مـیشـه یـه عالمـه بـه این نکته اضافه کرد. خلال پسته بادام رو چه جوری بپزم یـه مقدار زیـادیش هم بـه سلیقه مربوط مـیشـه.
بیشتر این غذا رو به منظور تکمـیل آرشیو سایت و برای اینکه یکی دو که تا از دوستان خواسته بودن دارم مـیذارم.
(به یکی از دوستای عزیزی کـه این غذا رو و اردیبهشت ماه خواسته بود: خلال پسته بادام رو چه جوری بپزم عزیزم من چون اون موقع عنداشتم، خلال پسته بادام رو چه جوری بپزم نتونستم مطلب رو روی سایت آپ کنم. به منظور اینکه کار شما راه بیفته مطلب رو بـه ایمـیلتون فرستادم. نمـیدونم دیدید یـا نـه اما الان مـیتونید بـه همراه عازش استفاده کنید.)
مواد لازم به منظور 4 نفر (من بـه اندازه 2 نفرش رو درست کردم):
برنج: 5 پیمانـه
زرشک: 4 قاشق غذاخوری
شکر: 1 قاشق غذا خوری
خلال پسته و بادام: از هر کدام یک قاشق غذاخوری
گلاب: کمـی
مرغ: 4 تکه
رب گوجه فرنگی
فلفل دلمـه ای سبز: نصف یک عدد
پیـاز: 2 عدد درشت
سیر: 2 حبه
ادویـه مرغ: 1 قاشق مربا خوری
زردچوبه: 1 قاشق مرباخوری
زعفران دم کرده: یک چهارم پیمانـه
کره و روغن حیوانی
روش تهیـه:
برنج کته:
1- اول اینکه من هر وقت کـه کمتر از 20 که تا مـهمون داشته باشم برنج رو کته درست مـیکنم. اگه بخوام ته چین بذارم ام توی یـه تابه جداگانـه آماده ش مـیکنم. بـه خاطر اینکه اولا دیگه حسابی دستم اومده کـه چطوری برنج رو کته کنم کـه قشنگ درون بیـاد و بعد هم اینکه خواص برنج رو از بین نبردم و خوب کارم هم راحت تر کردم.
2- و یـه چیز دیگه. خواهش مـیکنم، خواهش مـیکنم از برنج ایرانی استفاده کنید. به منظور اینکه واقعا عطر و طعمش بی نظیره. واقعا چه اهمـیتی داره کـه برنج چقد قد بکشـه؟ (من کـه خودم هیچ وقت برنج غیر ایرانی درست نکردم. اما دیدم کـه چقد زیـادی قد مـیکشـه و واقعا چه بو و طعم بدی داره. من کـه اصلا غذا با برنج خارجی بهم نمـیچسبه) مثلا یکی مـیخواد بگه ببین برنجش خوب نشده بلد نیست برنج بپزه. نـهایتش اینـه دیگه. اما اینجوری هم مـیتونیم مطمئن باشیم کـه برنج سالم داریم مصرف مـیکنیم و هم اینکه بـه هموطنای خودمون کـه با زحمت برنج مـیکارن کمک کردیم و هم اینکه از عطر و طعم خوب برنج ایرانی لذت مـیبریم.
3- بعد از اینکه برنج رو پیمانـه کردید و پاک کردید و شستید، 5 که تا لیوان پر (لیوان هاتون اگه کوچیک بود، حدود نصف لیوان دیگه هم اضافه کنید.) شیده ای کـه داغ نیست اما گرمـه اضافه کنید و حدودا 1 ساعت اجازه بدید کـه خیس بخوره. مـیشـه ام این مرحله رو حذف کرد اما اگه خیس بخوره بعدا قشنگ تر مـیپزه. من سایز لیوان های خودم و پیمانـه برنجم رو هم گذاشتم. این دو که تا لیوان تقریبا یـه حجم دارن.
4- بعد از خیس خوردن، نمک رو اضافه کنید. 1 قاشق پر روغن حیوانی کرمانشاهی هم اضافه کنید و روی حرارت بذارید.
5- به منظور اینکه برنج کته خوبی داشته باشید، اول حرارت رو زیـاد کنید و قابلمـه رو بدون درون روی حرارت قرار بدید. بعد از اینکه جوش اومد بازم حرارت رو کم نکنید به منظور اینکه حتما در قابلمـه باز باشـه و اگه حرارت رو کم کنید از جوش مـیفته. مـیخوایم کـه تمام مدت که تا وقتی کـه آب برنج تموم بشـه درون حال قل زدن باشـه. یـه بار هم برنج رو یـه هم بزنید کـه نمک و روغن مخلوط بشـه.
6- وقتی کـه دیگه ته قابلمـه حدود 2 سانت آب باقیمونده مونده بود، حرارت رو خیلی خیلی کم کنید و در قابلمـه رو هم ببندید. اگه مـیخواستید کـه برنج قالبی درون بیـاد کـه هیچی اما اگه مـیخواستید معمولی توی دیس بکشید، برنج رو وسط قابلمـه جمع کنید کـه دیواره هاش ته دیگ نشـه.
7- بعد از این درون قابلمـه رو برندارید. اجازه بدید کـه با بخار خودش بپزه. اگه درش رو بردارید و بخارهاش خارج بشـه، بعدا مجبور مـیشید باز آب اضافه کنید و اونوقت برنجتون شفته مـیشـه. بعد اینکه احساس کردید دیگه بخارش تموم شده، درش رو برداید. چند که تا دونـه رویی رو کنار بزنید و از یکم زیرتر، یـه دونـه برنج رو بردارید و امتحان کنید. اگه هنوز کاملا نپخته بود، فقط بـه اندازه یک چهارم پیمانـه آب اضافه کنید و باز درش رو کاملا محکم ببنید که تا بخارش خارج نشـه. اینم فقط زمانی اتفاق مـیفته کـه شما اولین باره کـه دارید بـه این روش برنج رو مـیپزید. اگه اولین بار این اتفاق افتاد، دفعه بعد، یـه مقدار بـه آبی کـه اون اول تو برنج ریختیم اضافه کنید. دیگه خودتون دستتون مـیاد کـه با پیمونـه برنج و پیمونـه آب چه جوری بازی کنید کـه دیگه آب اضافه نخواد.
8- اگه هم کـه بعد از اینکه چشیدید، برنج پخته بود، دیگه مـیل خودتونـه کـه همون موقع از رو حرارت بردارید و سرو کنید یـا اینکه اجازه بدید روی حرارت باشـه که تا یـه ته دیگه قشنگ درست بشـه. فقط اگه کاملا پخته بود، از اینجا بـه بعد از دم کنی استفاده کنید که تا آب بخار شده، توی برنج برنگرده و برنجتون خراب نشـه.
با این روش یـه برنج کته ایرانی خیلی عالی و خوش طعم دارید.
زرشک:
1- به منظور اینکه یـه زرشک خوش رنگ و خوش طعم داشته باشید هم چند که تا نکته رو حتما رعایت کنید. اول اینکه زرشک رو حتما خیلی خوب بشورید که تا بعدا مزه خاک نده. زرشک رو توی یـه آبکش کوچیک بریزید و بعد توی یـه ظرف کـه پر از آبه قرار بدید طوری کـه زرشک ها کاملا داخل آب باشن. بعد از 5 دقیقه یـه بار زرشک ها رو یـه تکون بدید و بعد دوباره 5 دقیقه دیگه توی آب قرار بدید که تا کاملا خاکش جدا بشـه. بعد از این مدت، از آب خارج کنید و با آب تمـیز بشورید و کنار بذارید که تا آبش بره.
2- حالا یک چهارم لیوان آب و کره رو توی یـه تابه کوچیک بریزید وقتی کـه گرم شد، 1 قاشق مرباخوری شکر اضافه کنید و هم بزنید که تا خوب مخلوط بشـه. بعد روی حرارت بذارید باشـه که تا آبش تقریبا جمع بشـه و فقط یکم آب داشته باشـه.
3- حالا زرشک رو اضافه کنید و یـه چرخ کوچیک بدید که تا زرشک یـه کوچولو پف کنـه و رنگش روشن بشـه و بعد از روی حرارت بردارید.
4- مـیتونید زعفران رو با زرشک قاطی کنید و بعد یکم برنجبریزید و روی دیس برنجتون بدید. مـیشـه هم زعفران و زرشک رو جداگانـه آماده کنید. اما بـه نظر من اگه با هم باشـه قشنگتره.
5- من یـادم رفت اما شما خلال پسته و بادام رو توی یکم گلاب خیس کنید و بعد از اینکه زرشک آماده شد باهاش مخلوط کنید.
مرغ:
1- تیکه های مرغ رو از چند ساعت قبل (یـا حتی شب قبل) توی قابلمـه بچینید. بیشتر از 2 ردیف نچینید به منظور اینکه بعدا مرغ ها له مـیشن.
2- پیـاز رو رنده کنید و لا بهمرغها بریزید. فلفل دلمـه ای رو هم چند که تا تیکه درشت کنید و لابلای مرغها قرار بدید. سیر ها رو هم یـا له کنید یـا درسته بندازید توی قابلمـه. درش رو بذارید و توی یخچال قرار بدید که تا مرغ طعم دار بشـه.
3- وقتی کـه خواستید مرغ رو بپزید و از یخچال خارج کردید، حدود 2 لیوان آب بریزید. نمک و ادویـه و زردچوبه رو هم بزنید. یـه دونـه دیگه پیـاز درسته هم چهار قاچ کنید بدون اینکه کاملا بریده بشـه تو قابلمـه بندازید طوری کـه بعدا بتونید درسته درون بیـاریدش.
4- بعد از اینکه ش اومد، حرارت رو کم کنید و اجازه بدید حدودا 45 دقیقه روی حرارت باشـه که تا بپزه. اوایل پخت یکی دو بار سر بزنید و ناخالصی هایی کـه روی سطح آب اومده رو جمع کنید کـه بعدا بـه مرغ ها نچسبه و ظاهرشون رو خراب نکنـه.
5- اواسط پخت حدود 2 قاشق روغن رو توی تابه گرم کنید و 2 قاشق پر رب رو توی روغن یکم تفت بدید که تا رنگش آزاد بشـه. رب رو با توجه بـه رنگ ربی کـه دارید خودتون تنظیم کنید.
بعد رب رو توی مرغ بریزید. دقت کنید کـه نباید رب رو با قاشق هم بزنید توی مرغ بـه خاطر اینکه ممکنـه مرغ هاتون رو له کنید. بعد دقت کنید کـه رب رو با قاشق تو جاهای مختلف قابلمـه بریزید. یعنی همـه ش رو یک جا نریزید و بعد هم اجازه بدید چند که تا قل کـه زد، خود قابلمـه رو بـه صورت دایره ای تکون بدید که تا رب کم کم پخش بشـه. اگه رنگش بـه نظرتون هنوز خوب نبود، بازم بـه همون روش رب اضافه کنید.
6- اواخر پخت هم 3 قاشق غذا خوری زعفران اضافه کنید. مـیتونید از ریشـه زعفران هم استفاده کنید. چون اینجا رنگ زعفرون برامون مـهم نیست (چون قبلا با رب کاملا رنگش رو مناسب کردیم) فقط عطر زعفران رو مـیخوایم.
7- دقت کنید کـه مرغ درون آخر نباید آبدار باشـه. حتما یـه سس نسبتا غلیظ داشته باشـه. بعد از اول اگه آب رو کم بریزید، خیلی بهتره به منظور اینکه آخرش مجبور نیستید یـا آب اضافی مرغ رو بردارید یـا صبر کنید که تا آب اون تبخیر بشـه و مرغ ها له بشن. آب رو اگه کم بریزید، هرجا احساس کردید کم آب شد بهش یکم آب درون حال جوش اضافه کنید.
8- آخر کار هم یکم از سس رو بچشید. نمک و ادویـه ش رو اندازه کنید و مرغتون آماده است.
توی یـه ظرف خوشگل بچینید و سس رو هم روش بریزید (البته بدون تیکه های فلفل دلمـه ای و اون پیـاز درسته) و در کنار برنج خوشگلتون سرو کنید.
نوش جان.
[خلال پسته بادام رو چه جوری بپزم]
نویسنده و منبع | تاریخ انتشار: Mon, 16 Jul 2018 19:48:00 +0000