تمامـی آنچه کـه باید درباره خواص گیـاه کبر بدانید درون این بخش از سایت نازوب دنبال کنید.
مشخصات گیـاه کبر:
کبر درختچه ای هست خاردار و پر شاخ و برگ کـه اکثرا بر روی زمـین گسترده شده با برگ های باریک و به رنگ سبز روشن و گل آن چهار قسمتی بـه رنگ سفید و بسیـار معطر کـه وسط آن مانند مو است. کبر مصنوعی مـیوه اش را خیـار کبر مـی نامند و تقریبا بـه شکل و اندازه بلوط است. کبر مصنوعی رنگ مـیوه آن سبز رنگ با خطوط موازی سبز و یـا زرد کمرنگ هست و داخل مـیوه آن قرمز و پر از دانـه های کوچک و لزج است.
گیـاه کبر علی رغم ظاهر کوچکش، کبر مصنوعی ریشـه بسیـار محکم و طولانی با پوست ضخیم دارد کـه اغلب بعد از خشک شدن از مغز چوبی آن جدا مـی شود. همچنین این گیـاه ممکن هست تا سی سال عمر کند.
محل رویش کبر
کبر گیـاهی بومـی مدیترانـه، درون آب و هوای مرطوب و گرم کشورهای قبرس، ایتالیـا، یونان، آفریقای شمالی و برخی مناطق آسیـا بـه عمل مـی آید.
کبر درون ایران همچنین درون بلندیهای بالای ۲۵۰۰ متر درون استان ایلام، پارس، بوشـهر، کرمانشاه، خوزستان ، کهگیلویـه و بویراحمد، یزد،کرمان وجنوب استان کرمان(ارتفاعات روستای اسلام اباد شیبکوه شـهرستان منوجان) مـیروید(به اسم محلی یـاردون درون ایلام شناخته مـی شود). درون منطقه نوجین از بخش های شـهرستان فراشبند درون جنوب غرب استان فارس یکی از مرغوبترین مـیوههای گیـاه کَبَر کـه به زبان بومـی بـه آن لیجین یـا لگجی گفته مـیشود بـه دست مـیآید و وارد بازارهای شـهرستانـهای همسایـه بـه ویژه کازرون مـیگردد
گیـاه کبر درون شـهر بدخشان افغانستان و هم درون کشور های تاجکستان و ازبکستان مـی روید.این گیـاه درون استان کرمان شـهرستان ارزوئیـه فراوان یـافت مـیشود و با نام دک و دهک شناخته مـیشود و همچنین درون روستای سیمکوئیـه درون استان یزد از توابع شـهرستان بهاباد نیز یـافت مـی شود. درون ضمن درون شـهرستان رامـهرمز استان خوزستان بـه وفور یـافت مـیشود اکثریت مردم رامـهرمز بـه آن لگجی مـی گویند و بیشتر مـیوه رسیده کبر را بصورت خام مـی خورند و یـه عده ای کم از مردم رامـهرمز از کبر ترشی درست مـی کنند. درون ضمن بـه عقیده مردم محلی غذای محبوب روباه درون فصل بهار مـی باشد.
خواص درمانی کبر
ریشـه کبر جزء گیـاهانی هست که خواص و کاربرد بسیـار زیـادی درون درمان امراض دارد و از این رو حکما کاربردهای را به منظور آن درون درمان انواع بیماری ها ذکر کرده اند.
کبر بازکننده گرفتگی های طحال و کبد هست و جزء بهترین داروهای برطرف کننده مشکلات سپرز (طحال) نام شده است.
گیـاه کبر درون پزشکی کهن یونانی و عرب مورد استفاده قرار مـی گرفته است. پوست این گیـاه مزه ی تند و گس و اثر آرام کننده، معرق و نرم کننده دارد و در رفع سرفه و آرام حملات آسم و دفع کرم کارساز بوده و در درمان دانـههای پوستی سودمند است. شیخ الرئیس بوعلی سینا مـی فرماید: کبر مصنوعی سپرز(طحال) را از ماده سودایی پاک کند و بعد از آن بهبود کامل حاصل شود.
پرورده کبر با سرکه و عسل ع و خارج کننده سموم بدن و مدر سودا است.
ریشـه کبر جهت بهبود فالج و برخی از امراض سیستم عصبی کـه ناشی از افزایش سردی و یـا رطوبات هست بسیـار نافع است.
همچنین ترکیب کبر با ادویـه های معطر مانند سنبل الطیب، اسطوخودوس، اذخر و عسل تحلیل برنده و خارج کننده ترشحات لزج هست و چون قاطع بلغم هست از این رو به منظور دردهای مفصلی و سیـاتیقرس چه بصورت خوراکی و چه ضماد آن نافع است.
گل کبر گلی هست که بیشتر از لحاظ دارویی مورد بررسی قرار گرفته است.
کبر ترشح ادرار و حیض را زیـاد مـی کند و برای بازشدن خون قاعدگی درون موارد قطع آن درون زنان جوان مؤثر هست و نیروی را افزایش مـی دهد.
از مـیوه این گیـاه کـه به خیـار کبر معروف هست ترشی خوشمزه ای بدست مـی آید کـه اشتهاآور بوده و جهت رفع گرفتگی های کبد و طحال مؤثر است. مصرف ترشی کبر بیشتر درون استان فارس و همدان مرسوم است.
گل کبر گلی هست که بیشتر از لحاظ دارویی مورد بررسی قرار گرفته حال آنکه گلی هست بسیـار معطر و به شدت خوشبوی کـه عطری لطیف بـه همراه اندکی تلخی دارد. باعث تعجب هست که بوی این گل منطبق با مد عطرسازی روز دنیـاست و با گران قیمت ترین عطرهای دنیـا رقابت مـی کند و همانطور کـه قبلا اشاره شد این گیـاه درون نواحی مختلف جغرافیـایی ایران بخوبی رشد مـی کند و شاید سرمایـه گذاری بر روی اسانس این گل بتواند سود سرشاری راوارد کشور نماید.
کبر به منظور درمان بیماریـهای نظیر واریس و طحال نیز بکار مـی رود.
کبر اگر باسرکه و عسل درون هم آمـیخته شود پادزهری قوی به منظور بیشتر مسمومـیتها بکار مـی شود
گیـاه کبر کبد را تقویت مـی کند، درد دندان را تسکین مـی دهد و ریشـه آن از بخشـهای دیگر مفیدتر و پرخاصیت تر است.
کبر به منظور درمان بواسیر و شستشوی روده ها بکار مـی رود و خاصیت ضد روماتیسمـی دارد.
جوانـه های ناشکفته و مولد گل آن اثر نیرو دهنده داردوبرای بیماری نقرس مفید است.
مـیوه کال و نرسیده گیـاه خاصیت ضد روماتیسمـی دارد. کـه طول آن بـه 1 که تا 2 سانتی متر مـی رسد به منظور تهیـه ترشی بکار مـیرود .انواع بزرگتر آن کـه حداکثر چهار سانتی متر درازا دارد بـه شکل خام و به عنوان مـیوه مصرف مـی شود.دانـه ای آن بـه رنگ سیـاه بوده و محتوی شکلی آن قرمز رنگ هست وبه همـین دلیل بـه آن خاویـار سبز نیز مـی گویند.
کبر به منظور درمان بواسیر و شستشوی روده ها بکار مـی رود
نحوه درست ترشی کبر
ابتدا کبرها را شسته و دم آن را گرفته و در شیده و سرد شده بریزید بـه مدت 5 ال 6 روز کبرها را درون آن ریخته و طی این مدت هر روز آب نمک آن را عوض و در یخچال نگهداری کنید.پس از آن هندوانـه کوهی یـا همان کبر را از آب نمک خارج کرده و با آب روی حرارت گذاشته و وقتی بـه جوش آمد آب آن را دور بریزید و مجددا یکبار این کار را تکرار کنید که تا تلخی آن گرفته شود و دقت کنید زیـاد نجوشد چون ترشی هندوانـه کوهی شما نرم مـی شود.
کبر را بعد از جوشیده روی صافی بریزید که تا آبش برود یک ساعتی صبر ید و هندوانـه کوهی ها را درون شیشـه مخصوص ترشی ریخته و روی آن سرکه بریزید. چنانکه دوست داشتید کمـی هم نمک اضافه کنید درون آن را محکم کرده و در جای خنک و یـا درون یخچال نگهداری کنید. بعد از 20 روز الی یکماه ترشی آماده است.
مطالب مرتبط
خواص گیـاه دارویی افسنتین
خواص گیـاه ترنجبین
خواص گیـاه انجدان رومـی چیست
خواص شگفت انگیز کندر
خواص دارویی گیـاه شنگ!
[کبر مصنوعی]نویسنده و منبع: 5highfive | تاریخ انتشار: Thu, 09 Aug 2018 00:43:00 +0000